“Saya Tak Pernah Berniat Berhenti Merokok”

SAYA TIDAK PERNAH BERNIAT BERHENTI MEROKOK
(satu pembelaan untuk bangsa merokok)

Perkenalan saya dengan si dia bermula seawal usia
14 tahun (Tahun 1997)
bercinta dengan
cik Dunhill 7s
cik Perrily’s 25s
cik Suria
dan melekat di hati adalah Marlboro 14 soft pack
dan paling last Marlboro 20 soft pack (nampak macho ketuk soft pack sampai keluar rokok gitu)

Saya bermula bukan dengan pengaruh kawan
Saya terpengaruh dengan libido mahu nampak matang dan macho serta imej bad boy jejaka jejaka SBP di
Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa.

Kesimpulannya saya terpengaruh dengan lagak rakan rakan yang nampak macho bila menghembus huruf ‘O’ ketika saya masih mengira bulu di kaki.
Bermula dengan achai jaga line di tandas
Jadi achai fly beli rokok dan
Sampailah jadi senior yang pau rokok junior
Adrenalin ketika membuat senaman paru paru dengan risiko tertangkap memang mengujakan.

Degupan jantung ketika menyeludup rokok masuk ketika keluar outing memang tidak pernah dilupakan
Tambah lagi saya dulu usahawan Maggi
Jadi mudahlah saya seludup ke dalam asrama
Alhamdulillah saya tidak pernah tertangkap atau tergantung sekolah
Malah menjadi Pengawas sejak form 3 (saya pun tidak tahu mengapa)
Sampailah Form 5 saya dilucutkan jawatan dan bukan atas sebab rokok – ironi bukan?

Pada harijadi 18 tahun iaitu umur dibenarkan merokok
Ayah saya membawa saya berjalan jalan – Father and Son moment di dalam kereta
Menasihatkan saya dengan umur 18 tahun jangan merokok kerana rugi dan tidak berfaedah
Sebagai anak yang baik saya mengiyakan sahaja dengan berkata
“Baiklah ayah”

Kehidupan saya sebagai perokok yang macho diteruskan di
matrikulasi Kolej Taj
universiti UPM
bisnes MLM Luxor
bisnes komputer OKCS

Saya selalu ditanya oleh kawan kawan
Bila nak berhenti rokok?
Jawapan saya selalunya
“Sudah bermula mengapa mahu berhenti?”
Saya memang tidak pernah ada niat berhenti merokok
even bila pergi IMKK 2012
kan ada sesi baling rokok
saya tak terusik nak baling pun
dalam hati saya berkata
semua yang buang rokok ni poyo
memang poyo pun
semua isap rokok balik selepas IMKK
semangat kejap je

Sehinggalah 2013
Saya dilanda demam dan
Terlantar seminggu
dan of course BUKAN sebab rokok
yang menjadi cabaran kepada saya adalah
kerana saya tidak boleh duduk saja dan sakit
saya mesti bekerja
dan oleh sebab demam tak kebah kebah
membuatkan saya tak tahan lagi nak tinggal di rumah
Maka pada hari ke 10 saya demam

Saya berdoa
“Allah kau sembuhkan aku – aku berjanji akan berhenti merokok”
Tahu jadi apa?
Esoknya saya sihat
Dan berdasarkan janji saya
Saya patuh dan taat
Saya tidak sentuh rokok
Sampai saat saya menulis post ini

Alhamdulillah

Rindu rokok?
Tidak pernah
Susah nak tinggalkan rokok ?
Senang je
Nak merokok balik
Tidak pernah terfikir
Apa saya dapat lepas saya berhenti merokok?
Satu perkara adalah poket sentiasa ada duit
Dua perkara adalah anda terasa ringan otak kerana dulu bila sangap rokok kena carik mana tempat makan jual rokok
(kalau takda kawan nak pau)
Ketiga perkara adalah mudah didampingi kerana saya tidak berbau rokok
Keempat perkara adalah anda boleh rasa rezeki lebih mudah sampai dan tidak disekat sekat
Kelima perkara adalah susah nak sakit

Bila saya jadi quitter,
Saya juga sedar satu perkara
Orang merokok ni banyak buang masa
Nak masuk kereta merokok
NAk keluar kereta merokok
Berak nak rokok
Lepas makan nak rokok
Nak mula meeting nak rokok
LEpas meeting nak rokok
Semua rokok
(semua benda di atas saya pernah buat)

Dan bila orang kata susahnya nak berhenti
Tipu
Berhenti sikit sikit
Jadah dia – poyo gila kalau saya jumpa mamat camni
Nak berhenti – berhenti jelah
Sebab anda tidak berhenti adalah kerana anda tidak berhenti kerana Allah
Jika anda besarkan Allah
Allah akan bantu anda berhenti
Pernah mintak Allah untuk anda berhenti merokok?
Saya pernah
dan Allah bantu saya

Oh ya
Saya bukan nak positionkan diri buat seminar berhenti merokok
Atau jadi ustaz yang anda cari selama ini
Saya berkongsi kisah saya dan si dia
20 tahun saya merokok dan saya berhenti begitu saja
Lepaskan kisah cinta saya dan move on dengan hidup saya

Mengapa kisah cinta?
kerana bibir saya bertemu bibir si dia lebih banyak dari bibir isteri saya
Dan jika anda kawan saya dan anda masih merokok lagi
Go on – we still kawan
Saya tidak letakkan rokok sebagai tanda kawan kita
Saya pernah merokok jadi saya tahu bagaimana seronoknya menghembus asap menghalau puaka
Saya berdoa
Allah akan bantu anda stop dan jadi Macho secara sihat

Siapa sini quitter macam saya?

Boleh kongsi kisah bagaimana anda berhenti?
Supaya menjadi inspirasi generasi akan datang
#quiiter
#dunhill
#marlboro
#LM
#likeaboss
#lqmn

sumber: FB Muhammad Luqman Ayob

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *